Luukku 9 // DIY joulukranssi kierrätysmateriaalista

Tällä kertaa joulukalenterin luukusta paljastuu niin sanottu vieraskirjoitus! Siskoni on jo vuosia taiteillut origameja, ja viimekin vuonna sain häneltä itse tehtyjä joulukransseja, koreja sekä koristeita. Origamien taittelu ei ole vaikeaa, mutta se vaatii hieman kärsivällisyyttä ja keskittymistä. Ja joo, helppohan tässä on huudella, kun en ole koskaan itse yhtäkään origamia tehnyt (lukuunottamatta niitä ala-asteella suosittuja kukkasen muotoisia ”ennustus” origameja, jos tiedätte mitä tarkoitan…), mutta siihen on tosiaan syynsä, miksi siskoni on pitänyt meidän perheen myös villasukissa jo monta vuotta 😉 Taidan itse olla ennemminkin vähän isompien linjojen askartelija. 

Nämä joulukranssit ja koristeet ovat muuten todella hyvä tapa kierrättää aikakauslehtiä, joita ainakin minulla kertyy lehtikoriin useita kuukaudessa. Olen sikäli onnellisessa tilanteessa, että saan päivätyöni puolesta luettavaksi lähes kaikki suomalaiset julkaisut, joten lehtipinoni kasvaa yleensä aika nopeasti..

origami.jpg

Pidemmittä puheitta, tässä siis ohje kauniin joulukranssin tekoon, olkaa hyvät:

Tämän jouluisen kranssin tekemiseen tarvitaan yhteensä 18 neliönmuotoista palaa. Yleensä teen kranssin n. 15x15cm kokoisista paloista, mutta tästä tuli hieman pienempi – neljä palaa yhdestä aikakausilehden sivusta. Valmiiksi kootun kranssin liitoskohtia kannattaa vielä vahvistaa: jos ripustat kranssin ovea tai seinää vasten, lisää taakse muutama teipinpala, tai mikäri ripustat kranssin roikkumaan ”kolmiulotteisena”, lisää liitoskohtiin hieman liimaa.

kranssi01.jpg

 Käännä paperi niin, että valitsemasi kuvapuoli on alaspäin. Taita sitten paperi keskeltä kahtia suorakulmion muotoon, painele taitoskohta hyvin ja avaa. Toista taitos myös toisilla sivulla. (Huom: kuvan paperissa näkyvä diagonaalinen taitos on jäänne palojen mitoittamisesta, sillä ei siis ole tämän origamin kannalta merkitystä.)

Taita sitten molemmat yläkulmat paperin keskikohtaan, ja painele taitoskohdat huolellisesti. Nyt paperiin on muodostunut kolmio, jonka alapuolella on suorakulmio.

kranssi_02.jpg

Taita suorakulmio kahtia, kuten kuvassa (yllä), painele taitoskohta huolella ja avaa.

Nyt suorakulmion keskelle on muodostunut vaakalinja. Taita nyt tämä vaakalinja vasten suorakulmion yläreunaa, kuten kuvassa. Painele taitos huolella, ja käännä sitten paperi ympäri.

kranssi03.jpg

Taita kummaltakin puolelta pienet kolmionmuotoiset ”korvat” suuremman kolmion yli, ja painele taitoskohta huolella. Ensimmäiseen kuvaan on merkitty vaakalinja, jonka mukaan alle jäävä kaistale taitetaan päälle. Painele tämä taitos erityisen huolellisesti. Kuvaan (vas.alareuna) on merkitty kolmioon muodostonut pystylinja, jota mukaillen koko origami nyt taitetaan kahtia. Näin kranssin yksi osa on valmistunut! Taittele vielä 17 samanlaista osaa.

kranssi04.jpg

Kun sinulla on 18 samanlaista osaa, voit aloittaa kokoamisen. Jokaisessa palassa on yhteensä kaksi taskua, ja kaksi kärkeä (ensimmäinen kuva). Sujauta aina seuraavan palasen kärjet edeltävän palasen taskuihin. Kun kaikki palaset on kiinnitetty yhteen, voi kranssia vielä muotoilla pyöreämmäksi ulkoreunoja painelemalla.

kranssi05.jpg

sign_marjukka.jpg

2forliving - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *