Luukku 21 // Jouluinen kattaus

Viikonloppuna katoin pöydän kahdelle jouluisen lounaan merkeissä. Arkiseenkin kattaukseen saa jouluista tunnelmaa lisäämällä pöytään hyasintit, hieman katajanoksia sekä kynttilöitä. Pellavaiset lautasliinat pysyvät kauniissa ojennuksessa nahkaisilla servettirenkailla, jotka paljastuivat muutaman päivän takaisesta joulukalenterimme luukusta avomieheni valmistamina.

kattaus5.jpg

kattaus6.jpg

Iittalan Ote -lasit ovat mielestäni yhdet parhaimmista juomalaseista, joita koskaan on markkinoilla ollut. Ikävää, että niiden valmistaminen lopetettiin jo muistaakseni parisen vuotta sitten. Muutama lasi on säilynyt kuitenkin tallessa, ja nämä otan käyttöön myös aina saadessamme lapsivieraita kylään. Muotoilultaan (ja lasin vahvuuden) ansiosta ne sopivat myös pieniin käsiin.

Hyasintit ovat päässeet jo parina viime vuotena Oiva Toikan fauna-sarjan kulhoihin. Jotenkin ne sopivat ihan täydellisesti niihin. Näitä fauna-kulhoja keräilin aikoinaan kirpputoreilta eri väreissä. Tumman vihreä, ruskea ja kirkas lasi ovat eniten olleet käytössä. Näitä kulhoja minulta löytyy myös eri kokoisina, aina pienestä sokerikosta n. 3litraa vetävään isoon maljakkoon asti. Faunaa valmistettiin vuosina 1970-1984, joten näilläkin alkaa olla ikää jo aika paljon -silti yksikään kulhoista ei ole mennyt rikki näiden n. 10 vuoden aikana, kun ne ovat minulla olleet käytössä!

kattaus4.jpg

kattaus3.jpg

kattaus2.jpg

Emme ole koskaan viettäneet jouluaattoa aterioineen kotonamme, joten sen kummempia perinteitä joulukattaukseen ei ole vielä syntynyt. Tiedän kuitenkin, että esimerkiksi omilla vanhemmillani on edelleen samoja tarjoiluastioita joulupöydässä, kuin silloin kun olimme lapsia. Mielestäni nämä ovat juuri niitä pieniä asioita, joilla jouluista tunnelmaa luodaan ja jotka tekevät ne paljon puhutut jouluperinteet.

Onko teillä jotain, mikä kuuluu ehdottomasti joulupöydän kattaukseen?

sign_marjukka.jpg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *