Aalto 80 vuotta

Loppuvuodesta luin muutamastakin eri lähteestä, että klassinen Aalto maljakko täyttää tänä vuonna 80-vuotta! Vau. Nyt on kyllä pakko kertoa teille, että en ole koskaan juurikaan välittänyt Aalto maljakoista. Itse asiassa muistelisin joskus sanoneeni, että yhtään Aalto maljakkoa ei kotiini tule.

No, tiedättekin varmaan miten käy, kun sanoo ”ei koskaan”. Olen täysin myyty tälle Aalto maljakon smaragdinvihreälle värille, ja se on ehdottomasti tämän kevään toivelistallani! Kävin juuri tänään Kodin 1:ssä pienellä kierroksella, ja sielläkin tämä maljakko oli nostettu kauniisti esille. Pakkohan sitä oli käydä vähän lähempääkin ihastelemassa 🙂

aalto.jpg

Alvar Aalto suunnitteli tämän kyseisen maljakon siis vuonna 1936 Karhula-Iittalan muotoilukilpailua varten, ja jo seuraavana vuonna maljakko nähtiinkin Pariisin maailmannäyttelyssä. Ja sen jälkeen varmaan miljoonissa suomalaiskodeissa. Iittalan nettisivut kertovat myös, että tämä smaragdinvihreä väri on viittaus Aino Aallon alkuperäiseen kokoelmaan vuonna 1932. 

Kyse on todellakin suomalaisesta klassikosta! Jos mietin, mitä veisin vaikka ulkomailla asuville ystäville tuliaisina Suomesta, olisi Aalto maljakko lähes ensimmäisenä mielessä. Ja kuinkas moni näitä on saanut ylioppilaslahjaksi tai häälahjaksi? Niinpä. Ja näin tulppaanisesongin aikaan ei voi välttyä mielikuvalta, kuinka hyvältä isokin kimppu tässä maljakossa näyttäisi.

Tänä vuonna on muuten muitakin juhlavuosia viettäviä klassikoita, kuten Kaj Franckin Scandia aterimet, jotka Iittala on nyt ottanut takaisin valikoimiinsa! Onko nämä teille tuttuja? 

Marjukka.jpg

*sisältää mainoslinkkejä

*kuvat Iittala.fi

2 kommenttia “Aalto 80 vuotta

  1. Minä r a k a s t a n Aalto-maljakoita! ♥ Meiltä löytyy perinteisempi malli kirkkaana, ja valkoisena puolestaan tuo korkeampi :). En ole itse mikään vihreän ylin ystävä, paitsi kasvien kohdalla, mutta kun näin tuon sävyn livenä, niin olihan se myönnettävä, että se on tosi kaunis ♥. Maljakkona en ehkä kuitenkaan sitä haluaisi, mutta Kivi-tuikkuna voisin ottaa sen tänne meille :).

    1. Tuo vihreä sävy on kyllä todella ihana myös Kivi tuikuissa! Oikeastaan missä vaan luulisin 🙂 Ihastelin myös Kastehelmi sarjan juomalasia tuossa vihreässä, sekin oli todella kaunis! Taitaa olla vihreä minun tämän kevään väri… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *