Uusi oliivipuu olohuoneessa

IMG_8383.jpg

Kotiutin yhtenä päivänä Ikeasta jo pitkään himoitsemani oliivipuun. Jo viime kesänä sellaisen halusin, mutten uskonut sen selviävän talvesta hoidossani. Nyt kuitenkin mennään riskillä ja otinkin selvää miten sen saisi pysymään hengissä vuodesta myös Suomen olotiloissa. Tässä keräilemäni tärpit:

 • Viihtyy hyvin ruukussa kunhan kasvualusta on kalkkipitoinen ja hyvin salaojitettu. Ruukussa oliivipuu on myös helppo siirtä talveksi sisälle.
 • Kastele multa aina kunnolla ja anna sen kuivahtaa ennen uutta kastelua. Talvella kastellaan todella niukasti. Oliipuu tykkää myös sumuttelusta sillointällöin.
 • Sijoitus kesällä: Oliivipuun voi viedä kesällä aurinkoiseen ja suojaiseen paikkaan parvekkeelle tai terassille.
 • Sijoitus talvella: Mahdollisimman valoisaan ja viileään (optimi 5-10 astetta) paikkaan sisälle ennenkuin lämpötila laskee alle 10 asteen ulkona. Viihtyy myös normaalissa 20 asteen lämmössä sisälläkin mutta olisi hyvä jos lämpötila vaihtelisi yöllä hieman viileämmäksi.
 • Vaihda suurempaan ruukkuun joka vuosi (kasvin kokoa säädellään ruukun koolla) tai vastaavasti anna typpirikasta ravinnetta muutaman viikon välein keväästä syksyyn.
 • Nuori taimi tuuheutuu parhaiten latvomalla ja latvonta edistää myös kukinnan ja hedelmien muodostumista. Para leikkausaika on maalis-huhtikuussa.
 • Vasta 4-5 vuotias oliipuu kukkii ja tuottaa sen jälkeen hedelmiä.

Onko teillä antaa lisää vinkkejä? Erityisesti tuo kasteluväli tuntuu arvoitukselta. Kuinka usein te kastelette puitanne?

Vielä uupuu myös ruukku sillä arvon betonin, pajun ja keraamisen valkoisen välillä varmaan syksyyn asti! Voi tätä valinnanvaikeutta kaikissa sisustusjutuissa 🙂

Oikein ihanaa sunnuntaita!

Elisa.jpg

2forliving - -

2 kommenttia “Uusi oliivipuu olohuoneessa

 1. Oliivipuun talvehtiminen on hankalaa. Ainakin mulla tuntuu ottavan koville. Se on talven valoisalla kuistilla, jossa on noin 15 asteen lämpötila ja hankin sille oikein kasvilampun lisävaloksikin, se on talvisin päällä 12 tuntia vuorokaudesta. Mutta niin vaan joka talvi melkein kaikki lehdet putoavat ja kasvi on todella säälittävän näköinen. Kesällä se sitten pihalla kasvattaa lehtiä takaisin ja on loppukesästä taas ihan pirteän näköinen. Mutta muuttuu vuosi vuodelta pidemmäksi ja rumemmaksi. Nyt mä yritän kerätä henkisiä voimavaroja heittääkseni sen tän kesän jälkeen menemään.<br />
  <br />
  Kastelusta en oikein osaa sanoa…kastelen sillee mutu-tuntumalla…talvella kuulemma pitäisi kastella tosiaan vähän, mutta en oo ihan varma onko sekään oikein, aina vaan enempi tuntuu lehtiä tippuvan jos kastelee tosi vähän. Ehkä siinä 5-10 asteen lämpötilassa kastelun voisikin pitää tosi vähäisenä.

  1. Kiitos kommentistasi. Voi ei, nyt ei kyllä kuulostaa ollenkaan lupaavalta oman puun kannalta 😮 Toivotaan parasta ja pelätään pahinta siis? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *