Sitä oikeaa valkoista etsimässä

IMG_8857.jpg

Kuinka moni muu on kamppaillut valkoisen värin valinnan kanssa? Remonttia suunnitellessa luulin päässeeni helpolla, olin valinnut seinien väriksi kaksi eri väriä, harmaan ja valkoisen. Vertailin liuskoja ja koodeja, googletin, luin muiden blogeista neuvoja.. Harmaan sävy osui kerralla nappiin, mutta se valkoinen aiheutti huomattavan paljon päänsärkyä, tuhlattua aikaa ja maalia. Kaiken lukemani ja ymmärtämäni perusteella päädyin koodiin NCS 0502-Y. Eli listavalkoisesta (NCS S 0502-Y) poistettuna keltaisuus. Tarkoitus oli että listoja ei tarvitsisi erikseen maalata ja seinänväri olisi silti mahdollisimman puhdas valkoinen. Ei keltainen eikä harmaa verrattuna listoihin ja kattoon.

No, oliko näin yksinkertaista? Arvasitte jo varmaan ettei ollut. Ensimmäinen myyjä sekoitti listavalkoisen samalla värikoodilla jonka onneksi huomasin kellertävän jo kassalla. Seuraava sekoitti oikealla värikoodilla maalini, mutta seinää maalatessani tajusin värin olevan keltainen kuin tipu. Uusi kauniinvalkoinen katto hohti puhtauttaan, mutta seinät tuolla maalilla olisivat aivan liian keltaiset makuuni. Ja listojen vierellä aivan samansävyiset. Oliko syy kenties perusmaalissa etten saanut toivottua lopputulosta vai ovatko nuo värikoodit vain yksi ja sama värisävy?

Sitten aloitinkin vasta väriliuskojen vertailun, joka olisi pitänyt tehdä jo aluksi. Koska olin päättänyt käyttää Teknoksen Biora20 maalia sen ominaisuuksien vuoksi, vertailin siis nimenomaan Teknoksen väriliuskoja toisiinsa, listoihin sekä kattoon. Pikainen valinta koska maalit olisi saatava vielä samana päivän seinään ja sävyksi valikoitui sävyttämätön Biora20. En ollut uskoa kun myyjä sanoi valtsemani värisävyn olevan tuo sävyttämätön perusvalkoinen, mutta silmääni se vain ehdottomasti oli paras. Päivänvalossa listat ovat aavistuksen kellertävät tuon sävyn rinnalla, mutta niin vähän että voin sanoa ettei se ainakaan omaa silmääni vielä ole häirinnyt.

Viime viikolla kävin muuten Tikkurilan maalauskoulutuksessa, jossa mukaani tarttui ajatus ja mallipurkki Tikkurilan valkoisesta joka on kehitetty nimenomaan vastaamaan tähän ikuiseen ongelmaan. Vaikka seinät kotona onkin jo maalattu jäädäkseen, jäi tämä valkoinen värisävy sen verran askarruttamaan mieltäni että aion testipurkin vielä testata. Lupaan siis vielä palata tästä asiasta!

Millaista valkoista teidän seiniltänne löytyy ja oletteko onnistuneet löytämään sen oman täydellisen värisävyn?

Elisa.jpg

 

2forliving - -

6 kommenttia “Sitä oikeaa valkoista etsimässä

  1. Minäkin olen käyttänyt Bioran sävyttämätöntä, suoraan hyllystä ja purkista seinälle. Pidän sen puhtoisuudesta, minusta se ei taitu mihinkään suuntaan. Tikkurilan valkoisista olen käyttänyt Paperia ja sitten kun halusin hieman luonnollisempaa valkoista, sävy oli Höyhen. Höyhenestä tykkään erityisen paljon.

    1. Totta! Monien vaihtoehtojen jälkeen totesin tuon sävyttämättömän olevan nimenomaan puhtain väriltään. Hieman kuitenkin jännittää sävyn kestävyys sillä olen lukenut sävyttämättömän kellastuvan ajan kuluessa. Toivottavasti väite ei pidä paikkaansa! Oletko edelleen väriin tyytyväinen, onko väri muuttunut vai pysynyt samanlaisena?

  2. Sama ongelma on ollut. Yleensähän maalarit maalaavat valkoisen "maalarinvalkoisella", mutta puhdas valkoinen se ei ole. Meillä käytettiin paperin valkoista ja siihen olen ollut tyytyväinen. En enää muista maalin numeroa.

    1. Tämä on ilmeisesti yksi yleisimmistä maalausongelmista! kiitos, täytyykin tutkia tuo sävy! 🙂

  3. Teknoksen "paperi" niminen , se on puhdas valkoinen. Sillä maalasin itse ja olen tyytyväinen. Värinäytepaperi vastasi täysin seinässä olevaa väriä.

    1. Kiitos! Tämä "paperi" -sävy pitää ehdottomasti laittaa korvan taakse! 🙂 Osaatko sanoa miltä näyttää listoihin verrattuna?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *