Kierrätetty // Sarpaneva-pata Rosenlew leimalla

Espoon Kilon kierrätyskeskuksesta tuli tehtyä aikamoinen löytö! Kaikki varmasti tuntevat Sarpaneva-padan puisella kahvalla varustettuna. Meillä oli jo ennestään isompi kokoinen, sama pata, mutta tätä löytöä ei voinut jättää siitä huolimatta hankkimatta. Muistaakseni maksoimme tästä parikymppiä, joka oli mielestäni todella edullinen hinta hyväkuntoisesta klassikosta. Ulkopinta ei enää ihan uudenveroinen ole, mutta sisältä pata on ihan moitteettomassa kunnossa.

Sarpaneva suunnitteli tämän nimeään kantavan klassikon alunperin Rosenlewille, joten voisin kuvitella tämän olevan lähempänä jopa 1960-luvun tuotantoa. Vai onko teillä tietoa, kuinka pitkälle padat tehtiin tällä leimalla ennen kuin se muuttui nykyiseen malliinsa? Jos siellä ruudun takana on joku, joka tuntee paremmin tämän padan tuotannon historiaa, niin kuulisin mielelläni tarkempaa stooria tämän taustoista. Oma tietoni tästä kun perustuu lähinnä arvailulle 🙂pataleip%C3%A4blogi.jpg

Padassa voi toki valmistaa myös ihania pitkään haudutettuja ruokia, mutta itse olen eniten käyttänyt pataa leivän paistamiseen. Padassa leivän pinnasta tulee ihanan rapea! Pataleipä on myös todella helppo valmistaa: Sekoitetaan taikinan ainekset kulhoon ja jätetään yöksi tekeytymään ja aamulla uuniin puoleksi tunniksi. Hyväksi havaittu resepti löytyy esimerkiksi täältä Kotivinkin arkistoista. Tuota reseptiä olen muutellut vähän sen mukaan, mitä kaapeista löytyy. Esimerkiksi olen vaihtanut isomman osan jauhoista kolmen viljan sämpyläjauhoseokseen ja lisännyt taikinan sekaan kurpitsansiemeniä. Mikäpä estäisi vaikka raastamasta taikinan sekaan porkkanaa tai muita juureksia, tai jos tarvitaan gluteenitonta vaihtoehtoa on jauhot toki helpohko vaihtaa.

Oletteko te tehneet viime aikoina hyviä kirppislöytöjä? Tai mitä kirppiksiä/kierrätyskeskuksia suositte pääkaupunkiseudulla? Ottaisin mielelläni vinkkejä uusista paikoista vastaan. Ehkä niistä saisin inspiraatiota taas aktivoitua useamminkin tekemään näitä hyviä löytöjä 🙂 

image.jpg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *