Lisää tauluja seinille + HAM suositus

Pidempään blogiamme seuranneet tietävätkin, että kotimme seinille on ripustettu useita tärkeitä teoksia, jotka olemme puolisoni kanssa yhdessä valinneet. Suurin osa tauluistamme edustaa jollain tavalla ns. urbaania kulttuuria, joissa on paljon viittauksia graffiteihin sekä katutaiteeseen. Erityisesti jos olet kasvanut kaupungissa -80 ja -90 -luvulla ymmärrät varmasti mistä puolisoni kiinnostus aiheeseen on syntynyt. Oma kiinnostukseni taasen on herännyt hieman myöhemmin, sillä kultaisella -90 luvulla ympärilläni oli huomattavasti enemmän peltoja kuin betonia.

Kävimme pari viikkoa sitten HAM:ssa katsomassa Graffiti -näyttelyn , jossa on esillä suht laaja katsaus graffititaiteen juuriin 1980 -luvulta lähtien tähän päivään saakka. On mielenkiintoista, kuinka vielä kymmenen vuotta sitten ehdottoman kielteinen asenne graffiteja kohtaan on muuttunut huomattavasti myönteisemmäksi. Graffiti -näyttely avaa myös sitä, miten alan taiteilijoiden tyyli on jalostunut ja teokset saaneet hienostuneempia piirteitä – yhtäkkiä katutaiteesta onkin tullut vakavasti otettavaa nykytaidetta. Tämä avaa myös tätä taiteen muotoa huomattavasti helpommin lähestyttäväksi, jolloin myös useammat taiteesta kiinnostuneet ihmiset voivat löytää sen hienouden.

HAM:n näyttely liittyy tavallaan myös kuvissa näkyviin teoksiin, jotka odottavat vielä löytävänsä paikkansa kotimme seinillä. Näiden printtien tekijällä on nimittäin hyvin vahvasti oma kädenjälkensä näkyvissä tässä vuoden päänäyttelyssä.

Printtien tekijä on helsinkiläinen graafinen suunnittelija Anssi Arte. Anssi on muun muassa Aalto Yliopiston gradua tehdessään perehtynyt sen verran tiiviisti graffiti -aiheeseen, että siitä syntyi kokonainen kirja ”Forms of Rockin’ ”. Kirjassa syvennytään graffiti-kirjainten muotokielen historiaan, ja teos avasi ainakin itselleni ihan uudenlaisia näkökulmia asiaan. Anssi kuuluu perhepiiriimme, joten tästäkin syystä olemme päässeet perehtymään aiheeseen suhteellisen läheltä. Blogikuvissa näkyvät printit ”Eau de Track Side” on hänen viimeisin kirjainmuotoiluteos.

Taisimme fiilistellä tätä printtiä sen verran paljon, että saimme sen lopulta molemmissa väreissä. Kehystäessämme näitä päätimme laittaa molemmat versiot vierekkäin hetkeksi aikaa olohuoneeseen, jotta voimme rauhassa pohtia mihin tilaan taulut sopivat parhaiten. Toinen jää varmasti kotiimme ja toinen mahdollisesti työhuoneelle. Vielä näin muutaman päivän tauluja tuijotettuamme emme ole vielä pystyneet tekemään lopullista päätöstä niiden sijoittamiselle. Yksi ajatukseni oli myös, että sisustuksellisesti voisi tehdä hyvää välillä vaihtaa tauluja ja ottaa jokin vanhoista hetkeksi pois ja laittaa kokonaan uutta tilalle. Tauluja vaihtamalla on mahdollisuus kuitenkin luoda helposti mihin tahansa tilaan erilaista tunnelmaa.

Jos aihe tuntuu vähänkään kiinnostavalta, tai olet ylipäätään kiinnostunut taiteesta, suosittelen käydä katsomassa tämä HAM:n vuoden päänäyttely. HAM sijaitsee Helsingin Tennispalatsissa, ja kyseinen näyttely esillä syyskuuhun saakka.

Lue myös   ”Uudet yrttitaulut keittiössä” 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *