Lapsiperheen koti ja sisustus

Vaikka meillä onkin usein kotona paikat hyvinkin järjestyksessä ja sisustukseen panostetaan paljon, on kotimme ennenkaikkea lapsiperheen koti. Tämä on huomioitu jo pari vuotta sitten tekemämme remontin suunnitteluvaiheessa ja todella moni asia on tehty nimenomaan lapsiperheen tarpeisiin sopivaksi. Vaikka usein blogeissa onkin tapana näyttää sitä siistimpää ja kiillotettua puolta, asuu kodissani myös 5- ja 4 vuotiaat joiden elämisen jälki näkyy meillä suurimman osan ajasta.

En ole tiukka äiti siinä mitä lapset kotona saavat tehdä. Meillä on kukkia maljakoissa erittäin riskialttiissa paikoissa, lapset saavat pomppia sohvalla ja sängyllä ja he saavat myös nukkua vieressäni jos näin haluavat . Meillä nähdään viikoittain myös majoja, jotka on rakennettu sohvatyynyistä ja kaikesta mahdollisesta mitä lapset käsiinsä haalivat. Lelut saavat levitä koko asuntoon ja usein lapsilla onkin paloasema omassa huoneessaan ja tulipalo meneillään toisessa päässä asuntoa. Se mihin itse kiinnitän eniten huomiota on se mitä leikkien jälkeen tapahtuu.

Uskon että monilla pienillä asioilla voi helpottaa niitä jokapäiväisiä arjen toimintoja ja pitää kodin astetta siistimpänä. Koti on kuitenkin koti, mutta mielestäni siistinä ja toimivana viihtyisä paikka johon on aina ihana palata.

Kaappien järjestys

Meidän eteisen kaapit on muokattu toimivaksi niin, että lapset saavat omat kengät, asusteet ja ulkoiluvaatteet laitettua helposti kaappiin. Meillä lajitellaan esimerkiksi pipot ja hanskat toisistaan ja aurinkolaseille ja lippiksille on myös omat paikkansa. Näin vältetään se pahin kaaos joka lähtötilanteessa yleensä iskee kun esittäviä tavaroita ei löytyisi.

Lastenhuoneen kaapissa meillä on järjestystä helpottamassa laatikot, joihin lelut on myös helppo lajitella. Leikkejä on paljon kivempi aloitella seuraavalla kerralla kun eri lelut löytyvät eri laatikoista eikä kaikkea tarvitse myllätä kerralla.

Vaatekaapit ovatkin sitten asia jonka kanssa koen että moni kamppailee. Omat lapseni alkavat olla siinä iässä, että haluavat usein valita osan vaatteistaan itse. Meille asennettiin remontin yhteydessä vanhoihin kaapinrunkoihin vetolaatikot, jotta vaatehuolto ja järjestys helpottuisi. Ja näiden puolesta en lakkaa kyllä hehkuttamasta! Olivat vaatekaapit sitten normaaleilla hyllyillä tai vetolaatikoilla järjestetyt, sanoisin avainsanan tässäkin olevan lajittelu! Perusjuttuja, mutta lapsille omat laatikkonsa/hyllynsä joissa eri vaatekappaleet löytyvät eri paikoista. Toinen suosimani tapa on vaatteiden viikkaus pystyyn. Omat vaatteeni olen viikannut tällä tavalla jo pidemmän aikaa ja tein saman juuri lasten paidoille. Nyt he saavat itse valittua paitansa helposti, ilman että koko kaappi on kaaoksen vallassa kun etsittiin juuri sitä yhtä pokemon -paitaa. Pieniä, mutta arkea kovasti helpottavia juttuja!

Tavaran karsiminen

Tässä päästään sitten siihen Konmaritus -osaan. Mitä oikeasti tarvitaan ja mikä on sitä ylimääräistä? Marituksen mukaan kaikki tavara, joka ei tuo elämään iloa on sellaista, josta hankkiutua eroon. Itse uskon ennemmin käyttöasteeseen – tavara tai vaate jota et ole vuoteen käyttänyt on luultavasti sellainen jota ei kannata pitää kaapeissa lojumassa. Tunteet kun elämässä ovat hyvin vaihtelevia.

Poikkeuksena kuitenkin muistoesineet. Olin kauhuissani kun ystäväni kertoi Konmari -kirjan luettuaan hankkiutuvansa eroon suuresta osasta lahjaksi saamiaan kortteja. Näillekin on kuitenkin meillä oma paikkansa, lajiteltuna tietenkin. Myös lasten vauvamuistot, syntymäpäiväkortit, muistot jotka haluan säästää löytyvät erillisistä laatikoista.

Siivoaminen

Jotta siivouksesta ei tulisi liian suuritöistä, on avainsana tähän säännöllisyys. Itse liputan siivouspäivän puolesta – kerran viikossa suuremmat siivoukset ja päivittäin pientä tavaroiden järjestelyä. Keittiö on tiloista se, josta olen kaikista tarkin. Pyrin aina siihen että ennen nukkumaanmenoa astiarumba olisi hoidettu ja keittiötasot tyhjänä. Uusi päivä on mukavampi aloittaa puhtaasta keittiöstä!

Kun itse huolehdin keittiöstä niin meillä lapset siivoavat itse omat lelunsa. Pyrin siihen että tämä tapahtuu päivittäin ennen nukkumaanmenoa, mutta toki tässäkin meillä joustetaan tilanteen mukaan. Usein siivoushetki pidetään yhdessä, eikä tähän kulu tällöin kuin muutama minuutti kun lapset touhuavat lelut laatikoihinsa!

Pojat ovat vielä sen verran pieniä, etten vielä ole vaatinut heiltä muita kotitöitä, mutta he ovat aina halunneet kuitenkin auttaa esimerkiksi imuroimisessa ja pölyjen pyyhinnässä. Näissä lapset saavat tehdä vielä sen verran kuin itse haluavat jolloin itse hoidan siistimisen loppuun.

Elämisestä syntyy sotkua ja meillä myös esimerkiksi syödään silloin tällöin vaalealla sohvalla. Ollaan kuitenkin valittu sohvakangas kestävyyden mukaan ja omistetaan puhdistusaineet joilla on varauduttu kaikkiin vahinkotapauksiin. Sohvan suihkutan kerran vuodessa suojausaineella ja tekstiilipuhdistusaine on pelastanut tähän mennessä kaikki ruokavahingot jotka sohvalle ovat kaatuneet.

Näillä asioilla tuntuu että meidän arki rullaa helposti eteenpäin, oma mieli pysyy iloisena eikä siivous ja kodin järjestäminen kuormita! Pieniä juttuja, jotka toimivat juuri meillä!

Millaisia tapoja teidän perheestänne löytyy?

 

Lue myös: Diy tiipii lastenhuoneeseen

2 kommenttia “Lapsiperheen koti ja sisustus

  1. Jos kotiin liittyviä tapoja miettii, kyllä omien jälkien, tavaroiden ja tilojen järjestyksen ylläpitämisen ja siivouksen harjoittelu on (monille) elämän mittainen projekti, että siinä on meidän perhessä tavoitetta jo kerrakseen 🙂

    1. Tuo on kyllä niin totta! 🙂 Onneksi on keinoja joilla helpottaa jonkin verran tuota järjestysrumbaa, toki jokaisen pitää löytää ne juuri itselleen sopivimmat 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *