10 syytä miksi valita untuvapeitto

Olen jo useita vuosia haaveillut lämpimästä untuvapeitosta raaskimatta sitä kuitenkaan ostaa.  Äitini on tietenkin kuullut toiveeni ja toteutti tämän syntymäpäivänäni – eli nyt meiltä löytyy kauan himoitsemani tuplauntuvapeitto!

Alkusyksystä saimme Marjukan kanssa testattavaksemme  myös Joutsenen untuvatyynyt,  jotka ovat jääneet meidän molempien sänkyihin pysyvästi. Näistä tyynystä on siis aloitettu testaus ja näin kauan asiaa pohtineena olen ehtinyt kovasti miettimään ja pohtimaan untuvapeiton ominaisuuksia ja syitä miksi kyseinen tuote on omalla must -listallani. Nyt muutaman kuukauden ajan peittoa testanneena halusinkin jakaa teille näitä syitä ja vinkkejä miksi en koskaan enää vaihda takaisin polyesterikuituun.

1. Valikoima – jokaiselle omansa

Koska kukaan meistä ei ole samanlainen eivätkä makuuhuoneet ole usein samanlämpöisiä tarvitaan tietenkin erilaisia peittoja. Pelkästään untuvapeittojen keskuudessa löytyy valikoimaa jokaiseen makuun. Oma peittoni on Hemtexin mallistosta, keskilämmin untuvapeitto. Muihin makuihin yleisimmät vaihtoehdot ovat viileät ja lämpimät peitot ja toki valmistajia löytyy myös useita.

Makuuhuoneen lämpötilasta riippuen voi olla hyvä myös vaihtaa kesäksi viileämpi tai talveksi erittäin lämmin peitto.

2. Materiaalit

Hemtexin keskilämmin peitto sisältää 90% ankanuntuvaa ja 10% ankanhöyhentä. Se, kuinka lämmin peitto on riippuu siitä kuinka palon untuvaa peitossa on suhteessa höyheniin. Mitä enemmän untuvaa, sen lämpimämpi peitto.

Usein luullaan että untuva -ja höyhentäyte aiheuttavat paljon allergisia reaktioita, mutta todellisuudessa vain pieni osa ihmisistä ei pysty näitä sietämään. Esimerkiksi pölypunkit allergisoivat suurempaa joukkoa kuin luonnontäytteet.

3. Se hengittää

Luonnontäytteen ero verrattuna kuitutäytteeseen on juurikin sen erinomainen hengittävyys.  Tämä tarkoittaa sitä, että untuvapeitto päästää lävitseen iholta haihtuvan kosteuden. Untuvapeittoa, kuten muitakaan peittoja, ei suositella peitettäväksi heti herättyään, vaan tämä kannattaa tehdä vasta aamupalan jälkeen jotta yönaikana kerääntynyt kosteus pääsee haihtumaan.

4. Pehmeys

Toki kaikki peitot joissa olen nukkunut ovat pehmeitä, mutta tässä korostuu se extrapehmeys ja mukavuus. Illalla sänkyyn kaatuessa tuntuu kuin leijuisi jo untenmailla, sillä niin muhkea ja pehmeä tämä uusi peittoni on!

5. Lämpö & lämmönsäätely

Luonnontäyte on luonnostaan erittäin eristävää. Untuva ja höyhentäyte laskeutuu hyvin ja muotoutuu kehon ympärille helposti. Muistan kun Joutsenen tilaisuudessa saimme kasan untuvaa kämmenillemme ja tämä oli niin kevyttä ettei painoa tuntenut laisinkaan. Ainut tunne oli lämpö joka alkoi heti virtaamaan käsissä.

Untuvapeite myös siirtää pois tehokkaasti ylimääräistä lämpöä säilyttäen kuitenkin juuri sopivan lämpötilan kehoa lähinnä olevassa ilmakerroksessa.

6. Pitkäikäisyys

Halusin kerrankin kunnolla panostaa hyvään peittoon, jota ei tarvitsisi olla vaihtamassa hetkeen. Huolehtimalla untuvapeitosta,  sen saa kestämään käytössä vuosia! (katso kohta 7.)

7. Helppohoitoisuus

Kyllä – vaikka suurin osa luulee että untuvapeiton hoitaminen vaatii paljon työtä ja aikaa, asia on kuitenkin juuri päinvastoin. Toki tässäkin, kuten kaikissa pesujutuissa on omat kikkansa.

Untuvapeitot tulisi pestä 2-3 kertaa vuodessa, kuitenkin enintään 4-6 kertaa. Pesua varten tarvitaan riittävän suuri pesukone, sillä märkä peitto vie paljon tilaa. Liian pienessä koneessa peitto ei pääse pyörimään vapaasti eikä näinollen puhdistu kunnolla. Pesuohjeesta saa tarkistettua oman peiton pesulämpötilan, mutta useimmat peitot suositellaan pestäväksi 60 asteessa. Untuvanpesuainetta tulee käyttää erittäin maltillisesti ja tärkeintä on ettei valkaisuainetta tai huuhteluainetta käytä pesussa.

Peitto kuivataan kuivausrummussa käyttäen tennispalloja tai ilmavassa paikassa narulla tai tason päällä. Peittoa kannattaa myös välillä ravistella kuivauksen välissä, käytti sitten kumpaa tahansanäistä keinoista. Näin untuva ei pakkaannu vaan jakautuu tasaisesti peittoon.

Kuivauksen voi  tosiaan tehdä myös tehdä ilman rumpua. Tällöin peite suoristetaan kosteana muotoonsa ja sitä tulee käännellä ja pöyhiä kuivauksen aikana säännöllisesti. Kesäisin parhaita kuivattajia ovat toki myös aurinko ja tuuli, joita pöyhimisen lisäksi kannattaa käyttää hyväksi. Tärkeintä kuivattamisessa onkin saada koko peitto kuivaksi 24 tunnin sisällä. Omaa  tuplapeittoani varten täytyy toki siis olla myös suuri pesukone tai hyvän pesulan yhteystiedot.

Lisäksi untuvaisia vuodevaatteita suositellaan tuuletettavaksi ja pöyhittäväksi säännöllisesti ominaisuuksien ja muodon säilyttämiseksi.

8. Petausten ulkonäkö

Ja mikä olisikaan parempaa kuin kauniit petaukset sängyssä? Useimmat untuvapeitot tuntuvat ja näyttävät niin muhkeilta että ne ovat hyvä perusta kauniille petauksille! Jotta untuvapeitto pysyisi yhtä muhkeana vielä vuosienkin päästä, tulee sitä pestä säännöllisesti sillä lika painaa untuvia litteämmiksi heikentäen samalla myös niiden eristystehoa.

9. Se kahisee

Se joidenkin inhoama ääni, jonka kanssa esimerkiksi yksi parhaista ystävistäni ei herkkäunisena varmasti pystyisi nukkumaan, mutta jota itse juuri rakastan. Nämä tietenkin jakavat mielipiteitä, mutta herkkäunisimmille tiedoksi että pintamateriaalin aiheuttaman kahinan pitäisi hiljentyä kun peittoa on pesty muutaman kerran.

10. Kevyt tunne

Yksi parhaimia juttuja untuvapeitoissa on niiden keveys. Vaikka peitto on lämpimin, jossa olen koskaan nukkunut, on se myös kaikista keveimmän ja ilmavimman tuntuinen!

 

Onko siellä joku muu joka on hurahtanut untuvaisiin vuodevaatteisiin? Kuulisin mielelläni omia kokemuksianne ja vinkkejänne joilla tuotteista saa irti parhaan mahdollisen kokemuksen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *