Diy tiipii lastenhuoneeseen

Elisa on haaveillut jo pidemmän aikaa Tiipii -telttaa lastenhuoneeseen majaleikkejä varten. Pojat rakastavat kaikenlaisia majaleikkejä ja olohuone onkin usein sen näköinen, kun kaikki sohvatyynyt on vedetty pois ja peitot tuotu majan rakennustarpeiksi. Muutama viikko sitten toteutimme heille yhteisenä projektina tiipiin, jonka yksinkertaisen ohjeen halusimme jakaa teillekin.

1. Ostoslista Materiaaleina käytimme neljää harjanvartta (1700mm) sekä Ikean valmiita Vivian -verhoja. Halutessasi voit toki käyttää mitä tahansa kangasta, mutta omassa vertailussamme nämä verhot tulivat edullisimmiksi kuin metrikankaan ostaminen. Lisäksi tarvitset ompelutarvikkeet sekä narua tukirakenteiden sitomiseen. Kustannuksista myös sen verran, että pidemmät neljä harjanvartta (1700mm) maksoivat rautakaupassa yhteensä n. 20€ ja Vivian -verhot Ikeasta olivat kaksi pakettia yhteensä 20€.

Tiipiihin valittu kangas oli hyvin läpikuultavaa, joten me päätimme tehdä sen kaksinkertaisesta kankaasta. Jos materiaalisi on siis hyvin ohutta, kuten meillä, on kaikkia kappaleita hyvä varata kaksinkertainen määrä. Kaksi pakettia Vivian verhoja riittää tämän kokoiseen telttaan hyvin.

2. Kaavat ja kankaiden leikkaus – Kaavoja voi muokata helposti haluamiinsa mittoihin. Me teimme tiipiin 80cm leveäksi ja tiipiin kokonaiskorkeus on noin 160cm. Sivupaloja tarvitset siis yhteensä kolme ja oviaukkopaloja kaksi kappaletta (katso havainnekuva.) Kaavat kannattaa leikata kaavapaperista valmiiksi, jolloin kankaat on helppo leikata näiden mukaan ja kaikista paloista tulee samanlaiset. Muista merkitä myös saumavarat kun leikkaat kangaspaloja.

3. Ompelu – Saumuri on yksi nopeimmista tavoista huolitella reunat sekä yhdistää kankaat toisiinsa. Me yhdistimme sivut suoraan saumurilla, mutta toki tämän voi tehdä myös ompelemalla sivut yhteen suoralla tikkauksella. Ensin ommellaan kaikki sivupalat (1-3) yhteen pitkistä reunoista. Tämän jälkeen uloimmaisiin reunoihin yhdistetään oviaukkopalat (A, B). Tässä vaiheessa sinulla on siis yksi iso kangas, jossa on ommeltu toisiinsa palojen 1, 2, 3 sekä A ja B kappaleiden sivut.

Seuraavaksi ommellaan noin sentin levyiset käänteet tiipiin ylä -ja alaosaan, jotta reunat saadaan siistittyä. Lisäksi tarvitaan vielä kujat, joihin harjanvarret saadaan pujoitettua. Mittaa harjanvarsien ympärysmitta. Mikäli olet ommellut tiipiin kaksinkertaisesta kankaasta, voi nämä ommella suoralla tikkauksella teltan kulmiin, jolloin tukipuu pujotetaan näiden kahden kankaan välistä. Lopuksi oviaukkopalat yhdistetään keskenään ompelemalla yläsaumaan palat päällekäin ja tekemällä eteen siisti käänne.

4. Viimeistely – Poraa harjanvarsien toiseen päähän noin 7cm etäisyydelle reunasta poralla reiät, joista saat pujotettua kiristysnarut. Pujota sen jälkeen harjanvarret kujien läpi, ja asettele tiipii valmiiksi kiinnitysnarujen avulla.

Kaikki lapset varmasti rakastavat majaleikkejä – me ainakin muistamme omasta lapsuudestamme kuinka hauskaa oli rakentaa erilaisia majoja ja piilopaikkoja! Vaikka nykyään aina puhutaankin siitä, osaavatko lapset enää oikeasti leikkiä kaikenlaisten ipadien ja videopelien tultua aina vaan suositummiksi, niin majat eivät kyllä ole kadottaneet hohtoaan!

 

Lue lastenhuoneen uudistuksesta myös “lastenhuoneen uusi valelaskosverho” 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *