Aikamatkalla vuoteen 1962

Viime aikoina blogeissa on paljon puhuttu siitä, mikä tekee arjesta ylellistä. At Home -blogin Jaana olikin kerännyt tästä blogeissa kiertäneestä haasteesta ihanan koosteen, jonka lukemisesta tuli todella inspiroitunut olo! Arjesta on nimittäin mahdollisuus tehdä parempaa, kun vain keskittyy niihin positiivisiin ja pieniin asioihin, jotka joskus varsinkin kiireen keskellä tahtovat unohtua.

Arjessa täytyy pystyä välillä hetkeksi pysähtymään, vaikka se välillä tuntuisikin vaikealta. Itse yritän esimerkiksi pyhittää illoistani yleensä tunnin tai pari ennen nukkumaan menoa vain olemiselle, ja silloin pidän läppärin kiinni ja puhelimen äänettömällä. Jos en pysty rauhoittumaan tuota aikaa illalla on unensaantini huomattavasti vaikeampaa.

Arjen luksusta on myös työpäivän jälkeen viettää kotona pieni kahvihetki hyvän lukemisen parissa. Sain äidiltäni ihan mielettömän hauskoja vanhoja lehtiä, jotka hän oli löytänyt kirpputorilta. Varsinkin mainokset ja mainostekstit näissä lehdissä olivat niin hauskoja, että halusin jakaa teillekin pienen aikamatkan vuoteen 1962 Kotiliesi -lehden parissa! Mitäs sanotte näistä mainoslauseista?

” Tosca Creme suojaava päivävoide antaa ihollenne juuri sen oikean kosteusmäärän, joka on ihokudoksille välttämätön.”

“Välttyäksenne vilustumistaudeilta: pukeutukaa sään mukaisesti, pitäkää yleiskuntonne korkealla, välttäkää nuhaisten ja yskäisten seuraa ja noudattakaa siisteyttä – jos ei auta, ottakaa Orionin Mixus yskänlääkettä.”

“Nivea Creme: “Entä ihoni? Eihän vain jatkuva make-up ole jättänyt siihen jälkiä?”

“Mitä merkitsee oikea elämänrytmi? Paljon. Siitä nimittäin riippuu todistettavasti suuressa määrin terveytemme, työkykymme ja jopa elinikämme. Kunnollinen uni, miellyttävä ja täsmällinen herätys, säännöllinen painontarkkailu kuuluvat oikeaan elämänrytmiin” – Tämä oli huikea mainos, jossa yhdistettiin henkilövaa’an, herätyskellon sekä vaahtomuovipatjan mainostus samaan lauseeseen!

60 -luvun sisustustyyli tuli myös esille hyvin tässä numerossa, ja sivuilta bongailin paljon tuttuja merkkejä ja huonekaluja muun muassa Artekilta, Muuramelta, ja Askolta – unohtamatta String -hyllyjä. Värejä käytettiin myös ajan mukaisesti rohkeasti sisustuksessa; kirkkaita sävyjä, sinistä, keltaista, oranssia ja vihreää, kaikkea iloisesti sekaisin samassa huoneessa.

Lehdessä päiviteltiin myös ruuan hinnan nousua seuraavaan tapaan, tietenkin sopivien ruokareseptien kera: “Perheenemännät ovat suureksi surukseen jälleen saaneet todeta, että hinnat ovat hyvää vauhtia kohoamassa… Mielikuvitusta ja taitoa tarvitaan, jotta pienin kustannuksin saataisiin vaihtelevaa ja herkullista ruokaa, joka pitäisi perheen virkeänä ja vastustuskykyisenä edessä olevana pimeänä vuodenaikana… Jauhelihasta sitä vastoin saamme lisäaineita käyttämällä maukkaita ruokia niin arki -kuin sunnuntaiaterioille melko kohtuullisin kustannuksin”

Tarjolla oli myös käteviä vinkkejä Talousopettajan palstalla: “Lattiankuivaaja on osoittautunut monikäyttöiseksi vahattujen lattioiden hoidossa. Sillä voi kerätä kuivan hiekan lattialta, kuivattaa veden tai vahan ja viimeistellä lattian asettamalla rievun kuivaajan alle. Välineen hinta on 1650 markkaa.”

Tämä pieni pyrähdys 60 -luvulle Kotilieden parissa jos mikä oli viihdyttävää luettavaa! En itse asiassa muista,  koska olisin viimeksi uppoutunut lukemaan lehteä näin tiiviisti. Lukeminenhan on myös yksi arjen ylellisyyksistä – kun voi uppoutua mielenkiintoiseen tekstiin kunnolla eikä oikeasti huomaa enää ajan kulumista. Yksi parhaimpia tapoja rentoutua, vai mitä?

Mutta huomenna sitä vasta onkin arjen luksusta tarjolla, kun saamme viettää vapaapäivän keskellä viikkoa! Minulla olisi pitkä lista kotihommia odottamassa, mutta nyt on kyllä luvattu niin ihanaa ilmaa etten taida malttaa jäädä sisätiloihin koko päiväksi. Tästä auringosta on nimittäin otettava kaikki irti nyt kun sitä saadaan!

Rentouttavaa helatorstaita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *