Miten löytää se täydellinen harmaa värisävy

Makuuhuoneeni päätyy kohta remontin alle. Tuntuu, että tämä huone on jäänyt ajatuksissani aina viimeiseksi, kun kodin oleskelutilat ja lastenhuone on tullut jo kunnostettua. Uudistus alkaa nyt seinien väristä, joihin on nyt hakusessa se täydellinen harmaa värisävy!

Lastenhuoneessahan meillä on sävy NCS S 1500-N, joka on juuri täydellinen vaalea harmaa! Tätä paljon kysellään, enkä osaa valitettavasti sanoa mikä olisi sama värisävy Tikkurilan kartalta, vinkatkaa mikäli tiedätte! Mielessäni olen kuitenkin omaan makuuhuoneeseeni haaveillut astetta tummempaa harmaata, jonka värisävyn löytäminen tuntuu tuottavan harmaita hiuksia. Siispä olen nyt käyttänyt jo hyväksi havaittuja vinkkejä maalinsävyn valitsemisessa.

Apuvälineet

Harmaan sävyn etsinnässä apuna voi käyttää esimekiksi Tikkurilan Deco Grey värikarttaa, joista on helppo nähdä harmaiden sävyjen erot. Värikartasta löytyy 94 erilaista harmaata sävyä. Omista suosikeista kannattaa käydä rautakaupasta hakemassa vielä isommat väriliuskat tai Tikkurilalta saa tilattua myös suurempia A4 -kokoisia väriliuskoja parin euron hintaan, joiden värisävyn luvataan olevan tismalleen samanvärinen sekoitettuna Tikkurilan maaliin. Suuremmalta pinnalta on helpompi nähdä eri sävyt ja vivahteet ja helpottaa tällä tavalla lopullisen päätöksen tekoa.

Värin valinta kannattaa aloittaa itse tilasta ja huomioida kaikki muu mitä siellä on. Esimerkiksi lattia, listat, verhot ja matto ovat suuri osa huoneen värimaailmaa joiden vierellä värejä kannattaa vertailla.

Huomio valo

Itse teippasin makuuhuoneen seinään väriliuskat muutamaksi päiväksi, jotta näkisin päivän mittaan vaihtuvan luonnonvalon vaikutuksen sävyssä. Yksi hyvä ja varma vaihtoehto on myös ostaa pieni koemaalipurkki ja testata väriä suoraan seinään. Tällä tavoin huomaat myös kiiltoasteen vaikutuksen värisävyyn.

Mikäli haussa on ns. neutraali harmaa niin kannattaa huomioida myös ilmansuunnat valinnassa. Pohjoisen puolella luonnonvalo on usein viileämpi, joten lähtisin hakemaan värisävyä hieman lämpimämmistä sävyistä kun taas etelänpuoleiseen luonnonvaloon lähtisin liikkeelle viileämmistä sävyistä.

Muista myös huomioida sisävalaistuksen värisävyt maalin kanssa sillä sävy voi olla aivan eri kuin päivänvalossa. Tärkeintähän on kuitenkin on että maalin väri miellyttää omaa silmääsi kaikkina vuorokauden aikoina, sillä kyseessähän on täysin makukysymys!

Olen aikoinaan tehnyt todella monta hutilyöntiä juurikin harmaiden kanssa, saaden aina valittua sävyt jotka taittavat siniseen päin, joten tuntuu että helposti valitsen enemmän lämpimämpään sävyyn taittavia värejä nykyään. Varsinkin valkoisen värin kanssa koen lämpimämpien harmaiden toimivan erityisen hyvin.

Vielä tällä viikolla olisi tarkoitus tarttua maalitelaan, joten pian näette mihin sävyyn itse päädyin!

Oletteko te onnistuneet löytämään sen unelmaharmaanne?

 

Lue myös:

Lapsiperheen koti ja sisustus

Kuin uusi kirjahylly

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *