Helppo kasvis-quinoa

Huh hellettä! Varmaan sanomattakin selvää, kuinka harvinaisen pitkään helteet ovat täällä jo jatkuneet. Näin kuumalla kelillä tuhtia ruokaa ei tee edes mieli, vaan listalla ovat olleet erilaiset salaatit sekä kylmänä nautittavat ruuat, joissa kasvikset ovat pääosassa. Helteisen lomapäivän päätteeksi valmistin meille raikasta kasvis-quinoaa, joka on yksi meidän arkisista suosikkiruuista. Tämä maistuu niin lämpimien lisukkeiden kanssa kuin myös seuraavana päivänä kylmänä nautittuna! Kuten monissa muissakin kasvisruuissa ja salaateissa, niin tässäkin erityisen maukkaan ateriasta tekevät kastikkeet – tulisen makea harissa-kastike sekä raikas kaurafraiche-tsatsiki.

Kasvis-quinoa:

-1 kesäkurpitsa

-2 punaista paprikaa

-1 punasipuli

-2 valkosipulin kynttä

– nippu lehtipersiljaa

-2-3 dl quinoaa

Huuhtele qvinoat ja keitä ne kypsäksi kiehuvassa vedessä. Jos haluat qvinoasta suolaista, lisää yksi kasvisliemikuutio keittovaiheessa ( ei pakollinen, varsinkaan tässä reseptissä sillä lisämakua tuovat kastikkeet). Pilko kaikki vihannekset reilun kokoisiksi paloiksi ja paista niitä oliiviöljyssä. Varsinkin kesäkurpitsa menee helposti mössöksi, joten kannattaa freesaus vaiheessa tarkkailla kasviksia ja jättää ne mahdollisimman napakoiksi. Tarkoitus on vain hieman pehmentää sekä tuoda makua kasviksiin pannulla. Voit lisätä paistovaiheessa kasviksille hieman suolaa ja mustapippuria.

Kun qvinoa on kypsää, valuta sitä kylmän veden alla viileäksi. Kaada kaikki kasvikset sekä quinoa laakeaan kulhoon, lisää pilkottua lehtipersiljaa ja sekoita. Meillä oli kaapissa myös paketti fetajuustoa, joka sopii tähän ruokaan erinomaisesti. Feta ei ole pakollinen, ruuasta tulee todella maistuva ilmankin sitä.

Harissa-kastike:

-1 rkl valmista harissa-tahnaa (pienempi määrä riittää, jos et pidä kovin tulisesta ja mausteisesta ruuasta)

-1 dl vaahterasiirappia

-2 rkl oliiviöljyä

Sekoita kulhossa nämä kolme ainesosaa, maistele välillä ja oman maun mukaan lisää harissaa tai vaahterasiirappia.

Kaurafraiche -tsatsiki:

-1 prk Oatlyn kaurafraicheä

-1 valkosipulin kynsi

-n. puolikas kurkku

-suolaa ja mustapippuria

Raasta kurkku ja murskaa valkosipulin kynsi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Maistele välillä ja lisäile suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Jos sinulla on aikaa, voi kurkkuraasteesta valuttaa ennen kaurafraicheen lisäämistä ylimääräisen nesteen pois.

Kasvis-quinoa sopii siis syötäväksi ihan sellaisenaan kastikkeiden kanssa, mutta sitä voi tarjota myös lisukkeena falafelien tai lihan kanssa. Vinkkinä muuten, että tuo harissakastike sopii todella moneen, ja sitä tulee aika usein tehtyä ihan vain salaatinkastikkeeksi tai tortillojen ja pitaleipien väliin – samoin myös kaura-tsatsikia.

 

Lue myös Paras raparperipiirakka sekä Kesän parhaat jäätelöt tehdään itse

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *