10 parasta asiaa keittiössäni ja mitä tekisin ensi kerralla toisin

Siitä alkaa olemaan jotakuinkin nyt juuri kaksi vuotta kun suunnittelin ja toteutin meidän nykyisen kodin keittiön ennen asuntoon muuttoa. Ennen -kuvia pääset kurkkaamaan esimerkiksi täältä. Olen juurikin tässä tilassa ja ylipäätään kodissammekin tyytyväinen niin moneen asiaan enkä paljoa lähtisi muuttamaan. On kuitenkin asioita, joiden valintaan olen erityisen tyytyväinen ja joita voin lämpimästi suositella sitä omaa keittiötä suunnitteleville.

1. Leveät vetolaatikot

Meiltä löytyy kaksi metrin levyistä osiota työtason alta lieden molemmin puolin, joihin molempiin mahtuu kolme suurta vetolaatikkoa. Näiden lisäksi meiltä löytyy toki myös pienempiä laatikoita, mutta varsinkin näitä leveämpiä on kaikista helpoin käyttää arjessa. Yhdestä laatikosta löytyy esimerkiksi kaikki lautaset sekä lasten mukit, ylemmästä kaikki ruokailuvälineet, kauhat ja lastat. Suurin osa arkiruokien pyörittämisestä hoituu siis lähinnä näitä kahta laatikkoa käyttämällä. Kätevää, eikö? Metrin levyiset laatikot löytyvät myös tiskialtaan alapuolelta, jossa meillä on roskille ja kierrätykselle reilusti tilaa.

2. Apteekkarin kaappi

Yksi asia jonka ehdottomasti suunnitteluvaiheessa halusin keittiöön enkä pois enää vaihtaisi on apteekkarin kaappi. Ulosvedettävä kaappi, josta on helppo yhdellä silmäyksellä nähdä koko kuiva-ainevarasto. Tämä on meidän keittiön tilaihme. Itse olen järjestänyt kaikki kuiva-aineet tähän kaappiin juuri niille sopiviin säilytysrasioihin joiden kylkeen on dymotettu mitä mistäkin löytyy.

3. Keittiötasoon integroidut pistorasiat

Pidemmältä keittiön sivulta meiltä löytyy tasoon upotetut kierrettävät pistorasiat, jotka eivät vieneet kuin työtason korkeuden verran tilaa, eli kaapistoja ei tarvinnut uhrata tähän. Tämä ratkaisu mahdollisti myös yläkaapittoman sivun keittiöön, jossa pääsee kuitenkin käyttämään helposti esimerkiksi pienkodinkoneita. Tiskialtaan yllä olevista kaapistoista meiltä löytyy myös yksi perinteisempi pistorasia kaapiston rajassa, mutta tätä ei ole tullut käytettyä vielä kertaakaan.

4. Ylös nostettu uuni ja mikro

Aivan työskentelytason vierestä meiltä löytyy näkökorkeudella sijaitsevat uuni ja mikro, jotka ovat päällekkäin. Aikaisemmassa asunnossa meiltä löytyi myös ylemmäs nostettu astianpesukone, jonka olisin ehdottomasti mahduttanut keittiöön mikäli tälle olisi ollut mitään mahdollisuuksia. Nämä korkeudet vain ovat niitä arkielämää helpottavia juttuja.

5. Paljon työskentely- ja laskutilaa

Mikäpä keittiö toimisi jos siellä ei olisi tarpeeksi tilaa työskentelyyn? Liesitason molemmin puolin meiltä löytyy metrin verran työskentytilaa kokkailuun ja tiskialtaan vierestä löytyy vielä omansa astiarumban hoitamiseen. Tykkään pitää tasot siisteinä ja lähes tyhjinä, jolloin seuraavatin ruoanlaitot tai esimerkiksi ostoskassin tyhjennys on aina kiva aloittaa.

6. Integroidut kodinkoneet

En ole ikinä välittänyt perusjääkaapin tai astianpesukoneen ulkonäöstä. Yksinkertainen on kaunista ja meiltä löytyvät nämä molemmat piilotettuina samannäköisiksi kuin kaapistot. Yksinkertaisesti vain niin siistit ja simppelit.

7. Spottivalot tason yllä

Valaistuksen merkitystä ei voi koskaan liikaa painottaa! Meillä keittiön valaistuksen hoitaa ruokapöydän päällä oleva perusvalo, listavalaisin altaan päällä yläkaappien alapinnassa sekä himmennettävät spottivalot työskentelytason päällä. Varsinkin näistä viimeisimmät ovat juurikin se johon olen päivittäin erittäin tyytyväinen, ne ovat juuri siellä missä sitä valoa eniten tarvitaan ja himmennettävyys mahdollistaa sen että keittiöön saadaan myös jätettyä illaksi ns. tunnelmavalot katon rajaan.

8. Induktioliesi

Enää en malttaisi jäädä odottamaan tavallisen lieden lämpenemistä sillä olen tottunut tähän todella nopeaan induktiolieteen! Monet sanovat miten liesi on vaikea pitää puhtaana, mutta sanoisin että he eivät ole löytäneet tähän vielä oikeita aineita. Itse käännyn tässäkin Universal stonen puoleen noin kerran kuussa jonka lisäksi arkipuhdistuksen hoitaa Dr. Beckmann -merkkinen keraamisten lasipintojen puhdistusaine jota olen käyttänyt jo vuosia myös tavallisen keraamisen lieden kanssa.

9. Komposiittiallas

Ensimmäistä kertaa komposiittialtaan käyttäjänä ja hehkutan niin tämän altaan puolesta joka ei kolise tai naarmunnu ja näyttää myös erittäin hyvältä mattapintoineen!

10. Sopiva suhde ylä- ja alakaapeissa

Sanomattakin selvää että olen enemmän alakaapistojen ystävä, mutta jotta säilytystilaa saataisiin tarpeeksi ja keittiö näyttäisi sopusuhtaiselta, löytyy meiltä myös muutama yläkaappi toiselta seinältä. Itselleni oli kuitenkin tärkeää keittiön ulkomuodon ja avaruuden vuoksi jättää keittiön toinen seinä ilman työskentelytason päällä olevia kaappeja.

Mitä tekisin toisin ja mitä löytyy unelmakeittiöstä?

Mainitsin aikaisemmin jo tiskikoneen korkeuden. Koin korkeammalle asennetun tiskikoneen niin käteväksi edellisessä kodissani että tämän ehdottomasti lisäisin jos olisi suinkin mahdollisuus. Nykyiseen keittiössämme tämä ei kuitenkaan toimisi tai olisin joutunut jättämään joitakin muita toivomiani asioita pois.

Tiskikaapin poisjättäminen. Tämähän jakaa kovasti mielipiteitä, jonka vuoksi mietin asiaa pitkään. Päädyin kuitenkin kaapistoon pesualtaan yllä, jossa löytyy yksi leveä hylly tiskeille. En ole tiskinkuivaushyllyäni vielä kertaakaan itse käyttänyt, mutta koska tiskikaappi on monille suomalaisille hyvin tärkeä niin tämä on meillä otettu huomioon jälleenmyynnin kannalta.

Unelmakeittiöstäni löytyisi aamiaiskaappi, johon saisin leivänpaahtimen, kahvinkeittimen ja tehosekoittimen piiloon. Lisäksi kaapista löytyisi kahvikupit, erilaiset teelaadut, murot ja leipärasia, jotta kaikki olisi aamulla heti käden ulottuvilla.

Keittiö täytyy suunnitella aina käytettävissä olevan tilan mukaan eikä meillä ollut mahdollisuutta tähän, mutta siitä unelmakeittiöstäni löytyisi myös saareke joka on juurikin niin simppeli sellaisenaan. Iso tyhjä laskutaso, jonka alaosa on käytetty tehokkaasti säilytystilana. Toki tällaiset erikoisuudet vaativat tilansa, mutta ehkä vielä joku päivä pääsen tämänkin sisustusunelman toteuttamaan!

Mihin asioihin te olette erityisen tyytyväisiä keittiöissänne vai löytyykö teiltäkin keittiöhaaveita tulevaisuuden varalle?

 

Lue myös:

10 x smoothiet ja mehut

Syksyn ’18 sisustussuosikit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *