Jouluinen baklava

Joko teillä on kaikki jouluvalmistelut tehty? Mulla on ollut nyt koko viikon sellainen olo, että olen unohtanut jotain. Ehkä tunne on syntynyt siitä, että tänä vuonna en ole jotenkin ottanut juurikaan stressiä joulusta – suurin osa lahjoista on ollut “aineettomia” eli en ole juossut pää kolmantena jalkana ympäri kauppakeskuksia, ja leivonnassakin olen tehnyt ihan vain paria erilaista juttua joulupöytään. Toki ison lisän stressittömään jouluun omalla kohdallani tekee sen, että emme vietä joulua omassa kodissamme vaan perinteisesti vanhempieni luona. Näin ollen kotia ei “tarvitse” laittaa varsinaisesti joulukuntoon sen enempää, kuin mitä olen marras -joulukuun aikana pikku hiljaa laittanut kasvein ja pienin talvisin koristein.

Tapanani on ollut aina jouluisin kokeilla jotain uutta reseptiä kahvipöytään. Tänä vuonna päätin tehdä baklavaa – kanelilla maustettu pähkinäinen leivonnainen sopii erinomaisesti jouluun! Olen aina luullut, että baklava olisi jotenkin super vaikea tehdä, ja yllätyinkin sen helppoudesta. Tässäpä siis K-ruoka sivustolta nappaamani ohje baklavan tekoon:

1 paketti filotaikinaa (Kanaki,pakaste)

75 g vähäsuolaista voita (käytin margariinia, jotta oma versioni sopii myös vegaaneille)

Täyte:

3/4 dl sokeria

50 g saksanpähkinöitä

50 g hasselpähkinärouhetta

50 g mantelirouhetta

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

1 appelsiinin kuori

Kostutus:

1 1/2 dl vettä

1 1/2 rkl sitruunamehua

1 1/2 dl sokeria

3/4 dl hunajaa

Koristeluun

pistaasipähkinöitä ja tomusokeria

1. Sulata filotaikina.

2.Hienonna pähkinät ja sekoita ne sokerin ja mausteiden kanssa keskenään. Raasta appelsiinin kuori hienoksi seokseen (itse pilkoin kuorenpalat vielä veitselle pienemmäksi kuin mitä raastimella sain, jotta palaset olisivat todella pieniä).

3. Voitele uunivuoka sulalla margariinilla. Käytin itse n.20 cm x 30 cm kokoista vuokaa.

4. Levitä filotaikina pöydälle ja avaa se koko leveydelleen. Leikkaa filotaikina kolmeen osaan (n.16cm per osa) veitsellä ja sovita levyt taikinavuokaan. Leikkaa vuoasta ylimenevä osa taikinasta pois.

5. Aseta kaksi taikinalevyä vuoan pohjalle ja sivele pullasudilla hieman voisulaa levyjen päälle. Lisää seuraavat kaksi levyä ja voitele kevyesti. Lisää vielä kaksi levyä ja voitele. (Yhteensä siis kuusi levyä). Lisää kerroksen päälle vajaa desilitra pähkinärouhetta.

6. Lisää päälle jälleen kuusi filotaikinalevyä kahden levyn seteissä aina väleissä voidellen. Lisää jälleen vajaa desi pähkinätäytteestä. Tee vielä kaksi taikina ja täyte -kerrosta samaan tapaan. (Yhteensä neljä pähkinäkerrosta). Viimeisen pähkinäkerroksen päälle tulee 12 filotaikinalevyä, edelleen kaksi kerrallaan ja välit kevyesti voisulalla siveltynä. Voitele päältä reilusti voisulalla. Sulata tarvittaessa lisää voita.

7. Paloittele baklava varovasti neliöiksi ennen uuniin laittamista. Minä leikkasin palat n.3 cm x 3 cm kokoisiksi paloiksi. Tämä oli ehkä reseptin haastavin vaihe, kun piti saada palaset leikattua ilman, että taikina tai täyte leviää vuokaan 😀

8. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia

9. Valmista sokeriliemi sillä aikaa, kun baklava on uunissa. Mittaa sokeri, hunaja, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä kokoon miedolla lämmöllä 5 minuuttia ja jäähdytä.

10. Ota baklava uunista ja kaada sokeriliemi heti päälle. Koristele rouhituilla pistaasipähkinöillä.

11. Anna jäähtyä peittämättömänä vähintään neljä tuntia, mielellään vuorokauden, jotta sokeriliemi ehtii imeytyä kunnolla.

Tämä saattaa olla ehkä uusi suosikkini jouluiseen kahvipöytään! Täydellisen kokoinen, makea ja pieni suupala jälkiruoaksi tai kahvin kanssa 🙂

Pari päivää vielä työntekoa edessä ennen joululomia  – kyllä tässä jo alkaa kieltämättä päästä joulufiilikseen varsinkin, kun saatiin vähän luntakin tänne Helsinkiin!

Kivaa keskiviikkoa 🙂

Marjukka

Lue myös “havukranssi jouluksi” ja “tuoksusaippua -itse tehdyt joululahjat”
Seuraathan jo Casablogien joulukalenteria? Vielä on muutama luukku avattavana: joulukalenteri.casablogit.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *