Koti järjestykseen – kurkistus kaappeihin

Kaupallinen yhteistyö: Orthex

Kodin järjestys on meille molemmille tärkeä osa arjen toiminnan helpottamista. Tästä syystä olimmekin innoissamme, kun saimme Orthexilta pr-lahjana heidän Orthex Smartstore Classic sekä Orthex Smartstore Compact Clear -sarjojen säilytystuotteita kokeiltavaksi. Pääsette siis kurkistamaan meidän kaappeihin ja näkemään, miten Marjukan eteisen vaatekaappi saatiin vihdoinkin ojennukseen, ja kuinka Elisan kotona jääkaapin sisältö on organisoitu.

Marjukka on Elisaan verrattuna aika suurpiirteinen ja boheemi, ja usein kaapeissakin onkin niin sanotusti hallittu kaaos. Mutta, kahden aikuisen kodissa useimmiten riittääkin, kun kumpikin tietää missä ne omat tavarat on – lapsiperheessä hyvällä järjestyksellä on huomattavasti suurempi merkitys arjen pyörittämiseen. Varmasti osittain myös tästä syystä Elisan kaapit taas ovat useimmiten hyvin organisoidut. Pienten lasten kanssa tavarat eivät aina ohjaudu heti oikeille paikoilleen, mutta kaappien hyvä järjestys kyllä edesauttaa tätä valtavasti.

Me kaksi ollaan aika erilaisia kodin järjestelijöitä, mutta olemme samaa mieltä siitä, että hyvällä suunnittelulla kodin järjestystä on helpompi pitää yllä kiireisessä arjessa.

Kaikki alkaa eteisestä – Marjukalla vuoden teemana on ollut ylimääräisen tavaran karsiminen sekä kodin järjestys

Hommaa on edelleen valtavasti, mutta olen saanut kierrätettyä tavaroita, kirjoja sekä vaatteita eteenpäin enemmän kuin useampana edeltävänä vuonna yhteensä. Mikään minimalistin keidas kotimme ei edelleenkään ole ja tuskin koskaan tulee olemaankaan, mutta pienillä askelilla tässäkin projektissani on hyvä mennä eteenpäin.

Orthex SmartStore Classic säilytyslaatikot tulivat todella tarpeeseen – eteisen vaatekaappimme on ollut kaaosta siitä asti, kun reilu neljä vuotta sitten tähän kotiin muutimme. Suurimpana kompastuskivenä (kirjaimellisesti) on ollut kahden kenkähullun taloudessa pitää lenkkarit aisoissa kaapin sisällä, jonne ei tavallista kenkähyllyä suurempaa säilytystilaa mahdu. SmartStore Classic säilytyslaatikot on nimenomaan suunniteltu esimerkiksi eteiseen ja pyykkitilaan. Sarjasta löytyy  erikokoisia laatikoita, jotka Orhexin nettisivuille koodatun värin mukaisesti myös pinoutuvat päällekkäin ja näin helpottavat niiden käyttöä.

Meidän eteiseen suurimman helpotuksen sain SmartStore Classic 16 säilytyslaatikoista, joiden sisälle sain organisoitua useampia pareja kenkiä niiden käyttötarkoituksen mukaisesti – urheilukengät, juhlakengät, arkilenkkarit ja harvemmin käytetyt tavarat. SmartStore Classic 11 säilytyslaatikoihin sain järjesteltyä päivittäin käyttämämme huivit, pipot sekä käsineet, joista ne on nyt helposti aamun kiireessä löydettävissä ilman, että joutuisi penkomaan koko laatikkoa ympäri. Minua melkein harmittaa, etten ottanut teille “ennen” kuvaa vaatekaapistamme – niin suuren positiivisen muutoksen sain säilytyslaatikoiden avulla aikaiseksi!

Miten saada jääkaapin järjestys ja ruokahävikin minimointi toimimaan?

Kuinka monella on yhtenä alkuvuoden tavoitteista panostaa ruokavalioon? Tai kuka on joulun jälkeen täynnä jääkaapin epäjärjestystä ja kauppaostosten tunkemista jääkaappiin?

Ite pyrin pitämään meillä aina jääkaapissa perusjuttuja. Näistä kuivatavaroista on helppo jatkaa ruoaksi asti, vaikka kaupassa ei oltaisi juuri sinä päivänä käytykään. Lisäksi meiltä löytyy lähes aina ainekset jonkinlaiseen salaattiin sekä smoothieen joista on helppo tehdä lounas tai välipala mukaan. Tämän vuoksi jääkaappi ei ole lähes koskaan tyhjänä valmiiksi, mutta sinne täytyy mahtua myös  perusaineksien lisäksi sen päivittäin vaihtelevan ruoan tarvikkeet.

Kun tavaraa jääkaapissa on paljon ja osa hautautuu toistensa alle on vaikea pitää kirjaa missä näiden kanssa mennään. Myös tämän vuoksi monessa taloudessa ruoasta tulevaa hävikkiä on paljon. Toki poisheitettävän ruoan määrään pystyy vaikuttamaan paljon esimerkiksi ennakoimalla viikon ruokalistaa sekä hoitamalla kauppaostokset vaikkapa kerran viikossa. Kaikki liittyy kuitenkin taas kaikkeen ja  esimerkiksi ostoslistankin tekeminen on huomattavasti helpompaa kun yhdellä silmäyksellä näkee mitä jääkaapista löytyy ja mitä ei. Jos sanon että aamuni alkaa mukavammin kun vastassa on puhdas tiskipöytä, niin kyllä asioiden helppo löytyminen jääkaapista helpottaa myös elämää kovasti. Jopa se jogurtti on mukavampi napata jääkaapista kun tiedän tarkalleen sen sijainnin eikä mikään muu meinaa kaatua samalla kun tähän kurkoittaa.

Miten sitten löytää se järjestys? Orthexin Compact Clear -sarjan laatikoilla jääkaappia on helppo jakaa eri osiin ja jokaiselle jutulle alkaa löytyä oma paikkansa. Laatikoihin kuuluu myös kannet joten näitä voi pinota päällekäin tai sulkea esimerkiksi salaattiaineet suojaan kaikelta muulta. Tehdä siis jääkaapista juuri omiin tarpeisiin sopiva! Meiltä ei viimeaikoina ole oikein leipäaineksia löytynyt mutta näillekin on näppärä varata oma laatikkonsa, jonka voi sellaisenaan nostaa pöydälle eikä aineksia tarvitse haalia erikseen jääkaapin hyllyiltä. Toisena suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kasvislaatikkoa, josta salaattipohjan ainekset löytyvät yhdellä kertaa.

Varsinkin näin joulun jälkeen iskee usein ähky kaikesta tavarasta ja uuden vuoden alussa kaivetaan esille niitä tavoitteita ja suunnitelmia myös sisustuksen suhteen. Olisi kiva myös kuulla millaisia järjestäjiä te olette! Onko joku kaappi kodissasi enemmän ojennuksessa kuin toinen?

Inspiroivaa vuodenvaihdetta toivottaen,

Marjukka & Elisa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *